De aanpak van seksuele straatintimidatie in Rotterdam krijgt in 2025 een nieuwe impuls. Met een vertienvoudigd budget ten opzichte van 2022 presenteert de gemeente nu een jaarplan dat inzet op bewustwording, ondersteuning van slachtoffers, handhaving op straat en gerichte communicatiecampagnes.
De aanpak is gegroeid tot een programma dat inmiddels een vaste plek heeft verworven in de stad. Met vier pijlers – preventie, slachtoffers, aanpak op straat en communicatie – als leidraad, bouwt Rotterdam in 2025 voort.
De pijler Preventie blijkt de motor. In 2024 werden honderd gastlessen verzorgd op middelbare scholen en mbo’s, werden jeugdprofessionals getraind en vonden tientallen dialoogtafels plaats. De Rotterdamse Week Tegen Seksuele Straatintimidatie (luister ook deze podcast) werd herhaald en uitgebreid. De StopApp – een meldpunt én informatieplatform – noteerde in 2024 635 meldingen, een verdubbeling ten opzichte van 2023 (241 meldingen). Ook het aantal downloads van de app steeg van 588 naar 1444.
In 2025 komt er extra aandacht voor doelgroepen die eerder minder goed bereikt werden: mannelijke slachtoffers, vrouwen met een vluchtelingenachtergrond, sportverenigingen en het openbaar vervoer.
Sinds de invoering van de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven mogen Rotterdamse boa’s optreden tegen seksuele straatintimidatie. Rotterdam leidde niet alleen haar eigen handhavers op, maar fungeert ook als opleider voor andere pilotsteden. Dit leidde tot de eerste landelijke vervolging en veroordeling van een dader – een belangrijk signaal dat seksuele straatintimidatie niet getolereerd wordt. In 2025 stijgt het aantal opgeleide boa’s van 13 naar 23. De pilot wordt verlengd tot juli 2026 en uitgebreid naar Almere, Dordrecht, Heerlen en Tilburg.
Tien weken lang was de aanpak zichtbaar in de stad en online. Van informerende campagnes tot gerichte boodschappen voor omstanders en daders. Vooral de campagne ‘Wat zie je?’ viel op. In 2025 komt er voor het eerst een campagne die direct plegers aanspreekt, gebaseerd op gedragsonderzoek. Hiermee geeft Rotterdam invulling aan de moties ‘Pour des Femmes’ en ‘Recht op Grenzeloze Bewegingsvrijheid’.
Meer lezen over seksuele straatintimdatie?