Juni 2025: Rotterdam gaat beginnen 115 straten veiliger te maken door de maximum snelheid te verlagen naar 30 km/h. Altijd goed om aandacht te hebben voor de verkeersveiligheid, want uit cijfers blijkt dat in 2024 elf mensen om het leven kwamen door een verkeersongeval, en 1.537 mensen gewond raakten in Rotterdam. Het het aantal gewonden bleek weer wat gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Sinds 2022 vormen fietsers landelijk de grootste groep verkeersdoden vormen, vaak als gevolg van aanrijdingen met gemotoriseerd verkeer.
Rotterdam heeft zich gecommitteerd aan het landelijke doel van nul verkeersslachtoffers (voortgang hier). Dat is niet alleen symboliek: met het beleidsprogramma Rotterdam Veilig Vooruit werkt de gemeente aan concrete maatregelen. Naast de verlaging van de maximum snelheid in diverse straten, moeten ook gevaarlijke kruispunten worden aangepakt en is er aandacht voor verkeersveiligheid rond scholen.
Het blijkt dat een landelijke campagne om fietshelmen te promoten weinig weerklank vond in Rotterdam. Het college ziet een helmplicht als disproportioneel en vreest dat het fietsgebruik zal afnemen. In plaats daarvan wil men het gebruik van helmen stimuleren onder kwetsbare groepen, zoals kinderen en ouderen.
Hoewel het college liever inzet op infrastructuur en gedragsverandering, ziet het ook de waarde van handhaving en daarom is sinds kort de weg vrijgemaakt voor extra flexflitsers (stonden in september hier.. maar waar staan ze nu?), waar dit jaar waarschijnlijk zo’n 16 geschikte locaties voor gevonden zijn in Rotterdam.