In een digitale wereld waar jongeren dagelijks actief zijn, blijkt online seksuele intimidatie een alarmerend wijdverbreid probleem. Volgens uitgevoerd onderzoek door Fonds Slachtofferhulp en Ipsos I&O krijgt de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar ermee te maken. Ze worden online lastiggevallen, geïntimideerd of zelfs gechanteerd met seksueel getinte berichten of beelden. Opvallend is dat slechts 4% hiervan aangifte doet.
De Rotterdamse VVD stelde daarom vragen. “Hoe houdt Rotterdam grip houdt op deze digitale vorm van grensoverschrijdend gedrag? Wat op straat niet mag, mag ook niet online..” stelt de fractie.
De partij wil onder meer weten of de gemeente zicht heeft op de omvang van online seksuele intimidatie onder Rotterdamse jongeren en of meldpunten zoals Veilig Thuis of het Centrum Seksueel Geweld hier specifiek op registreren. Ook vraagt de VVD hoe Rotterdam samenwerkt met scholen, jongerenwerk en politie om jongeren weerbaarder te maken.
Daarnaast wijst de partij op de lage aangiftebereidheid en wil ze weten hoe het college denkt die te verhogen. Bestaat er al een structurele aanpak met lesprogramma’s, campagnes of interventieteams? En hoe reflecteert het college op de bredere inzet op digitale veiligheid?