Slecht geïsoleerde huurwoningen in Rotterdam

Ruim 98.000 woningen in Rotterdam kampen met gebrekkige isolatie. In geen enkele andere grote stad zijn er zoveel huizen die de kou binnenlaten en de warmte buiten houden. Het Algemeen Dagblad bracht eind maart dit schrijnende cijfer naar buiten, en bij Denk gingen meteen de alarmbellen af.

Raadslid R.N. Dahoe stelde het college begin april schriftelijke vragen. Want hoe kan het dat in 2025 nog steeds zoveel Rotterdammers in tochtige huizen wonen, terwijl de energierekening blijft stijgen en de woonkwaliteit achterblijft?

De zorgen van Dahoe richten zich vooral op de sociale huursector. “Bewoners betalen elk jaar meer huur, maar wonen vaak in huizen die aanvoelen als windtunnels,” stelt hij. “Dat treft vooral mensen met een smalle beurs. Zij draaien op voor hoge energielasten, zonder daar comfort voor terug te krijgen.”

Volgens het college wordt er wel degelijk gewerkt aan verbetering. In 2024 zijn 2.000 corporatiewoningen met een slecht energielabel (E, F of G) aangepakt. De ambitie is om uiterlijk 2028 alle 12.000 woningen met zo’n label onder handen te nemen. Corporaties investeren samen 800 miljoen euro in renovatie en verduurzaming, waarvan in 2024 al bijna de helft is uitgegeven.

Toch blijft de vraag: waarom gaat het zo langzaam? Volgens de gemeente spelen er meerdere obstakels. Zo moeten 70% van de huurders instemmen met isolatiewerkzaamheden. Gaat isolatie gepaard met aansluiting op het warmtenet, dan wordt het vaak ingewikkelder. Ook ecologische regels – denk aan beschermde diersoorten – kunnen roet in het eten gooien.

Opvallend is dat de cijfers die het AD gebruikte gebaseerd zijn op schattingen van RVO en het Kadaster, onder meer op basis van bouwjaar. De gemeente nuanceert: niet alle verbeteringen worden geregistreerd omdat een nieuw energielabel geld kost. Zo ontstaat een scheef beeld van de werkelijke isolatietoestand.

En dan is er nog de kwestie van de huurprijs. De corporaties mogen wel jaarlijks indexeren, maar zeggen toe dat ze de huur niet verhogen als er wordt geïsoleerd. Maar de frustratie onder bewoners blijft: huurverhoging zonder zichtbare verbetering voelt onrechtvaardig.

Hoe staat het met uw energielabel?