Gezien in 010 laat nieuws uit Rotterdam zien


Gezien in 010: heftige start 2025

2025: we gaan beginnen.

Dat de seriemoordenaar in Rotterdam Ommoord gepakt is, heeft u ongetwijfeld al meegekregen. Na een derde moordin de wijk, en de verspreiding van foto’s van de mogelijke verdachte, wist de polite afgelopen donderdagavond de man op te pakken.

De verdachte, die normaal oogdevolgens een buurman, wordt vandaag voorgeleid. Het motiefmoet nog duidelijk worden.

De schrik zat er goed in bij bewoners uit de wijk, maar daar gelukkig is daar ook aandacht voor geweest…


De jaarwisseling in Rotterdam had natuurlijk een feestelijke avondmoeten zijn, maar eindigde voor een aantal Rotterdammers minder waarbij sporen van vernieling, geweld en letsel zichtbaar waren. Met als dieptepunt het tragische verlies van een 14-jarige jongen, wiens leven abrupt werd beëindigd door vuurwerk.

Weliswaar was er het het lokale vuurwerkverbod, maar straten lagen bezaaid met afval, vuurwerk sloeg gaten in brievenbussen en auto’s, en hulpverleners werden bekogeld. Politie en brandweer moesten meermaals uitrukken om schade te beperken. De Partij van de Arbeid (PvdA) in Rotterdam heeft inmiddels vragen gesteld aan het college over de gevolgen en handhaving van het vuurwerkverbod.

Zo willen ze weten hoeveel schade er precies is aangericht, hoeveel mensen zijn beboet en hoe het vuurwerkgebruik zich verhoudt tot voorgaande jaren. Ook ligt de focus op de veiligheid van hulpverleners en de effectiviteit van het beleid.

Een belangrijk knelpunt blijft de verkoop van vuurwerk. Hoewel het afsteken verboden is, mogen winkels het nog steeds verkopen. Hierdoor kunnen Rotterdammers eenvoudig aan vuurwerk komen, wat volgens critici de handhaving bijna onmogelijk maakt. De fractie wil daarom weten of er stappen zijn gezet richting een landelijk verkoopverbod en vraagt het college welke acties gepland staan als het kabinet daar niet aan meewerkt.

De discussie gaat verder dan alleen het vuurwerk zelf. De PvdA vraagt ook of boetes verhoogd kunnen worden en of er speciale handhavingsploegen ingezet kunnen worden tijdens oud en nieuw om overtreders direct te beboeten.

Daarnaast is er kritiek op de vuurwerkreclames die nog volop zichtbaar waren, zelfs op gevels en spandoeken in de openbare ruimte. De partij vraagt of het mogelijk is dergelijke reclames te verbieden via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en waarom daar nog geen actie op is ondernomen.

Wordt vervolgd.


In de straten rondom de Allard Piersonstraat, Beukelsweg en Hofstedestraat in Rotterdam-West rommelt het. 10 September 2024 vond een grote brand plaats, en bewoners zouden nu minder blij zijn door de manier waarop woningcorporatie Woonstad met de situatie omgaat.

Een noodzakelijke herstelactie voor 14 getroffen woningen, lijkt plots te zijn omgeslagen in een grootschalige renovatie waarbij het hele wooncomplex met 62 woningen op de schop moet.

De onzekerheid neemt toe nu blijkt dat niet alle bewoners na de renovatie kunnen terugkeren vanwege het halveren van het aantal woningen.

Daarnaast speelt er nog een veiligheidskwestie. Al jaren zouden bewoners signalen over slecht functionerende portiekdeuren en donkere straten zonder werkende verlichting hebben afgegeven. Volgens hen droeg dit bij aan de schade van de brand en voelen ze zich nog steeds onveilig.

Ook de communicatie met de gemeente en hulpdiensten verloopt moeizaam. Veel bewoners moeten uit de krant vernemen wat er aan de hand is en voelen zich aan hun lot overgelaten. Psychische hulp zou pas laat op gang gekomen en voelt ontoereikend.

De SP-fractie heeft daarom vragengesteld aan het college en zijn benieuwd waarom bewoners geen inspraak kregen, waarom renovatieplannen zo plotseling zijn doorgedrukt en waarom er zo weinig hulp en informatie beschikbaar is geweest. Daarnaast willen ze weten hoe de gemeente het veiligheidsbeleid in getroffen buurten wil aanpakken.


Hoe staat het in Rotterdam met zorgverleners die werken met valse papieren. Een onderzoek van RTL Nieuws bracht aan het licht dat honderden zorgmedewerkers signalen hebben afgegeven over collega’s zonder de juiste kwalificaties. Valse diploma’s, gefingeerde VOG’s en vervalste BIG-registraties blijken niet zeldzaam te zijn. Het onderzoek roept vragen op over de veiligheid en kwaliteit van de zorg in de Rotterdam.

Leefbaar Rotterdam wijst erop dat patiënten soms zouden worden achtergelaten door personeel dat geen idee heeft wat het doet. “YouTube-filmpjes worden gebruikt om handelingen te leren, terwijl mensen in kwetsbare situaties zitten,” aldus de fractie. De nep-zorgverleners zouden vaak lange dag- en nachtdiensten aan elkaar plakken, en zo snel geld willen verdienen.

De partij stelt schriftelijke vragen aan het college. Zo willen ze weten of Rotterdam ook signalen heeft ontvangen over dit probleem en of er contact is met brancheorganisaties om dit aan te pakken. Daarnaast verwijzen ze naar het recente Actieplan Preventie en aanpak zorgfraude 2024-2027, waarin het college maatregelen beschrijft om fraude in de zorg aan te pakken. Maar hoe zit het precies met personeel dat zonder diploma’s werkt of te veel uren draait?

Leefbaar Rotterdam vraagt of deze praktijken als zorgfraude worden aangemerkt en of ze kunnen worden opgenomen in een openbare zwarte lijst. De partij hoopt hiermee niet alleen ongekwalificeerd personeel te weren, maar ook bewustwording te creëren onder werkgevers en cliënten.

Daarnaast wordt er gepleit voor strengere controles en betere samenwerking tussen de gemeente en handhavende instanties.


Nieuw jaar: de zero emissie zone is van start gegaan.


NIeuwe beelden in het stadsarchief online.


Eind deze maand vinden de Rotterdam Sport Awards plaats: heeft u al gestemd?