Straks kerstavond, maar eerst…
Rotterdam maakt vanaf februari 2025 een keuze: de stad neemt afscheid van ‘gewone’ deelfietsen zonder elektrische trapondersteuning. GroenLinks is verbaasd en stelt vragen aan het college over deze beslissing. Volgens de partij zijn gewone fietsen gezonder, betaalbaarder en duurzamer dan elektrische fietsen of scooters, en passen ze beter bij het streven naar een compacte, inclusieve en duurzame stad, zoals beschreven in het beleidskader van de gemeente.
GroenLinks vraagt zich af waarom er geen aparte categorieën zijn gemaakt voor elektrische en niet-elektrische fietsen in de aanbesteding van deelmobiliteit. Nu dreigen ongeveer 2.300 abonnementhouders hun vertrouwde gewone deelfiets kwijt te raken. Ook wijst de partij op mogelijke nadelen van het vergunningenbeleid. Nieuwe aanbieders krijgen namelijk standaard een ‘ruim voldoende’ score voor hun track record, wat hen een voordeel lijkt te geven ten opzichte van gevestigde partijen.
Daarnaast roept GroenLinks vragen op over overlast. De partij vermoedt dat deelscooters vaker foutgeparkeerd staan dan fietsen, maar vraagt het college om concrete cijfers over klachten om deze aanname te toetsen. Ze willen weten hoe klachten zijn meegenomen in de beoordeling en of het systeem van automatische scores eerlijk is.
De populariteit van deelfietsen is de laatste jaren explosief gegroeid—420% meer verhuringen bij slechts 9% meer fietsen. Toch houdt Rotterdam voorlopig vast aan een voertuigplafond, waardoor er geen ruimte komt voor extra niet-elektrische fietsen. GroenLinks pleit voor onderzoek naar flexibele oplossingen, zoals een aparte aanbesteding of uitbreiding van het plafond.
In Rotterdam groeit een hartverwarmend initiatief: de Ticketbank. Dit project zorgt ervoor dat Rotterdammers, ongeacht hun financiële situatie, kunnen deelnemen aan culturele en sociale activiteiten. Kaartjes voor theaters, concerten en musea worden via de Ticketbank beschikbaar gesteld aan mensen met een krappe beurs. PvdA Rotterdam is enthousiast en hoopt dat de gemeente net zo positief reageert.
De partij heeft het college inmiddels vragen gesteld over hoe dit initiatief verder ondersteund kan worden. Is de gemeente bijvoorbeeld al in gesprek met Menoush Vroon, de drijvende kracht achter de Ticketbank? En zo niet, is het college bereid de samenwerking aan te gaan en te kijken hoe ze kunnen helpen, bijvoorbeeld via subsidies of organisatorische ondersteuning?
Ook ziet de PvdA mogelijkheden om het Armoedefonds hierbij te betrekken. Kan dit fonds wellicht extra middelen of verbindingen bieden om het bereik van de Ticketbank te vergroten? Daarnaast vraagt de partij zich af of de gemeente zelf tickets kan aanbieden voor gemeentelijke activiteiten en evenementen, zodat het aanbod verder groeit.
De feestdagen staan voor de deur, en volgens de PvdA is dit hét moment om meer activiteiten aan te bieden via de Ticketbank. Ze vragen het college of hier al plannen voor zijn of snel kunnen komen.
Verder denkt de partij na over manieren om de Ticketbank toegankelijker te maken voor een bredere doelgroep. Op dit moment kunnen klanten van de Voedselbank (u kunt nog helpen) en stichting Nieuw Vaarwater al gebruikmaken van het aanbod, maar hoe zit het met anderen in financiële nood? PvdA stelt voor om bijvoorbeeld mensen die zich aanmelden voor schuldhulpverlening ook toegang te geven tot de Ticketbank.
Kijk die boom!
Feestdagen; veel gezelligheid, maar ook het nodige afval. Wat gaat u doen?
December; de tijd van koude dagen, maar kijk naar die warmtematten ….
De Nieuws BV heeft een tijdcapsule. Het programma op radio 1 vraagt hun gasten wat zij zouden bewaren voor de volgende generatie. Deze keer was het aan de VOLT fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam om iets in de tijdcapsule te stoppen. Benieuwd wat anderen opperden?
Weet u waar Rotterdam het regenwater opslaat? Open Rotterdam licht toe.
Fijne kerstavond!