Gezien in 010 laat nieuws uit Rotterdam zien


Gezien in 010: Rotterdam heeft een Stedelijk Sociaal Statuut

Fijne donderdagmorgen!

Niet voor alle kinderen op Rotterdam-Zuid is het halen van een zwemdiploma een vanzelfsprekendheid. Waar landelijk 95% van de kinderen kan zwemmen, heeft op Zuid slechts 88% een diploma – een lager percentage dan in Noord (91%). Ouders met een laag inkomen wijzen vaak op de hoge kosten als grootste drempel.

De gemeente Rotterdam biedt hulp: van schoolzwemmen en vakantie-zwemlessen tot vergoedingen via Stichting Meedoen.

Volgens raadsleden N. Akhatab (DENK) en anderen moet de gemeente beter haar best doen om deze regelingen bekend te maken. Ondertussen denkt de Tweede Kamer na over het herinvoeren van verplicht schoolzwemmen. De gemeente zegt dat ze daarop hoopt, maar blijft voorlopig zelf proberen zoveel mogelijk kinderen het water in te krijgen – met of zonder financiële hulp.


In Rotterdam hebben de gemeente, woningcorporaties en huurdersraden hun afspraken vastgelegd in het Stedelijk Sociaal Statuut. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het draait om iets simpels: iedereen moet zich gehoord voelen als er aan hun huis gesleuteld wordt.

Of het nu gaat om een renovatie, nieuwbouw of groot onderhoud, bewoners mogen vanaf het begin meedenken. Sterker nog, ze kunnen zelfs een onafhankelijke ondersteuner inschakelen die helpt met onderhandelen.

Bij grote projecten, zoals sloop of renovatie, belooft het statuut heldere afspraken. Denk aan een verhuiskostenvergoeding, inspraak tijdens de plannen en een garantie om in je buurt te blijven wonen.

Daarnaast loopt er een proef: bij drie projecten mogen bewoners niet alleen meedenken, maar ook écht meebeslissen. Het idee? Minder stress en meer samenwerking tussen bewoners en corporaties.

Iedereen in Rotterdam verdient een betaalbaar en fijn huis – en een stem over wat er met dat huis gebeurt. Wat vindt u ervan? Ziet u een verbeterde samenwerking tussen woningcorporaties, gemeente en huurdersorganisaties?


Vanavond verschijnt er een aflevering van Pointer op TV. In Rotterdam zitten naar schatting 2500 kinderen thuis. Bijvoorbeeld een kind dat vanwege pesten en ADHD niet meer naar school kan. Terwijl het kind wacht op hulp, vullen zijn dagen zich met gamen en eenzaamheid. Zijn moeder worstelt met instanties, hulpverleners en eindeloze wachtlijsten en daarom luidt Kinderombudsvrouw Stans Goudsmit de noodklok. Heeft Rotterdam een oplossing?


Op het Zadkine College in Rotterdam ontstond afgelopen maand flink wat onrust. Een tijdelijk verbod op bidden tijdens pauzes zorgde voor verontwaardiging onder personeel en studenten. Veel medewerkers voelden zich beperkt in hun grondrechten en verschillende vakbonden stuurden een brief.

Het verbod is inmiddels ingetrokken en het Zadkine-bestuur heeft excuses aangeboden en belooft veranderingen, waaronder duidelijker beleid en een onderzoek naar de behoefte aan stilteruimtes.


Kort nieuws:

Er werden vragen gesteld over het financiële plaatje van het Nederlands Foto Museum. Mocht u op zoek zijn naar de antwoorden. Deze vindt u hier.


Gisteren ging het niet door, maar als het goed is worden deze ochtend spiegelbollen geplaatst aan de Erasmusbrug.


IFFR heeft inmiddels wat inzicht gegeven in hun Festival specials. (NO SPON)


Je kunt je peuter gratis lid maken van de bibliotheek.

Tot morgen!