Goedemorgen.
Rotterdamse jongeren worden geronseld als geldezel: ze stellen hun bankrekening beschikbaar voor criminelen, vaak zonder te beseffen wat de gevolgen zijn. De VVD slaat alarm, vooral omdat signalen vanuit MBO-scholen duidelijk maken dat dit fenomeen groeit.
De gemeente geeft toe: geen exacte cijfers en geen zicht op waar dit het meeste gebeurt. Maar de gevolgen zijn wel duidelijk: bevroren bankrekeningen, torenhoge schulden en een frauderegistratie die jarenlang je leven moeilijk maakt. Een onschuldige vriendendienst wordt zo een dure fout.
Met het programma “Preventie met Gezag” zet Rotterdam in op bewustwording en hulp in kwetsbare wijken. Ook zijn er nu schoolveiligheidsregisseurs actief om ronselpraktijken tegen te gaan. MBO-scholen krijgen voorlichting, campagnes en zelfs theaterstukken om jongeren te waarschuwen.
Samenwerking blijft nodig. Want voor jongeren is één ding zeker: je bankrekening uitlenen kan je toekomst kosten.
Wie door Rotterdam loopt, zie mogelijk zelf soms lege stukken grond en braakliggende terreinen. Leefbaar Rotterdam trekt aan de bel en is benieuwd: “Wat gebeurt er eigenlijk met al die, op het oog, onbenutte plekken?” In de stad is het nu eenmaal vrij lastig ruimte te vinden voor wonen, sporten, recreatie én groen.
De partij heeft een lijstje samengesteld met enkele vragen en dat begint bij de Huifkar, een groot stuk grond zonder duidelijke bestemming. Van wie is dit? Wat zijn de plannen? Een eindje verderop, ligt het Terbregsehof.
Daarnaast worden vragen gesteld over het drie-wijken-punt tussen Ommoord, Terbregge en Kralingen. Rijkswaterstaat is hier op dit moment bezig, maar wat als de werkzaamheden straks klaar zijn?
Aan de Ommoordseweg stond vastgoed recent te koop waar vragen over worden gesteld en daarnaast is de partij benieuwd of de autohandelaar in het bestemmingplan past.
En zo zijn er meer vragen…wordt vervolgd dus..
Het doek valt voor Boijmans op Zuid: vanaf 1 januari 2025 is het gedaan met de culturele activiteiten in Rotterdam-Zuid. De gemeente bevestigt dat de huur van het pand is opgezegd, en dat de financiële situatie van het museum dit besluit onvermijdelijk maakte. Geen nieuwe locatie, geen doorstart.
In 2021 was de komst van Boijmans naar Zuid een positieve verrassing. Het museum, dat door de verbouwing van het hoofdpand tijdelijk gesloten was, wilde de verbinding zoeken met jonge makers en bewoners van Zuid. De innovatieve programmering oogstte lof, en het project werd gezien als een kans om cultuur dichter bij de Rotterdammers te brengen. Maar nu blijken private fondsen, die het initiatief jarenlang ondersteunden, afgehaakt en heeft de gemeente zelf ook weinig financiële ruimte..
Is het onwenselijk dat Boijmans op Zuid stopt? Daar durft de gemeente geen harde uitspraak over te doen, maar “jammer” vinden ze het wel. In gesprekken tussen de gemeente en het museum is gebleken dat er geen reddingsplan meer mogelijk is.
Boijmans probeert positief vooruit te kijken. De lessen die zijn geleerd van de locatie op Zuid zullen worden verwerkt in de toekomst van het nieuwe museum en in de programmering van het Depot Boijmans Van Beuningen, dat inmiddels bijna net zo veel bezoekers trekt als het museum voor de sluiting. Educatieve programma’s zullen blijven draaien, maar dan elders in de stad.
Kort nieuws:
De winnaars van de Rotterdam Music Awards zijn bekend. Motel Mozaïque, MONO, Jessy Yasmeen, FOMO en er is meer…
Ondernemen op de West-Kruiskade schijnt een stuk minder leuk te zijn, sinds de aanpak van het Kruisplein die erop gericht was het verkeer in wat betere banen te lijden.
Een hoogleraar aan de Erasmus Universiteit die gespecialiseerd is in gezondheidsrecht heeft zijn mening gegeven over het feit dat negen zorgverzekeraars op de vingers getikt worden door de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) Kijk ook deze uitzendingvan Radar.
U kunt stemmen. Deze keer op de Rotterdamse Favoriete Nieuwkomer. Wel fijn als u er dan ook al eens daadwerkelijk geweest bent.
Tot morgen!