Goedemorgen. Dinsdagochtend. Benieuwd welk nieuws uit Rotterdam wij verder te melden hebben?

Afgelopen vrijdag werd op scholen in Rotterdam aandacht geschonken aan Paarse Vrijdag. Een dag die in het leven is geroepen om te laten zien dat iedereen erbij hoort. Het NOS berichtte dat er steeds meer weerstand komt om aandacht te schenken aan deze dag.

De VVD in Rotterdam maakt zich hier grote zorgen over. Ze vragen zich hardop af: hoe kunnen scholen dit blijven volhouden? En wat doet de gemeente eigenlijk om hen te helpen?

Wat moet er dan gebeuren? Volgens de VVD zou de gemeente een voorbeeld kunnen stellen. Misschien wel door streng op te treden tegen ouders die hun kinderen expres van school houden. Of door scholen aan te moedigen om stevig in hun schoenen te staan als er weerstand komt.

Maar daar houdt het niet op. Want hoeveel scholen doen eigenlijk nog mee aan Paarse Vrijdag? En hoeveel daarvan ervaren problemen? De VVD vraagt de gemeente specifiek te kijken naar de rol van religieuze overtuigingen in deze weerstand en wil weten wat het stadsbestuur ervan vindt dat acceptatie niet langer vanzelfsprekend lijkt.


De SP heeft aan de bel getrokken: jeugdzorg in Rotterdam lijkt vast te lopen. Jongeren klagen, wijkteams bevestigen de problemen, en het wordt steeds duidelijker dat veel kinderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. contracten zijn er? Hoeveel geld gaat er naar de verschillende aanbieders? Hoe lang zijn de wachtlijsten, en hoeveel jongeren vallen tussen wal en schip?

De SP richt zich ook op de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR), die namens Rotterdam veel zorg inkoopt. Ze vragen zich af of dit systeem werkt of juist bijdraagt aan de problemen. Zijn er bijvoorbeeld verschillende categorieën aanbieders, en is er voldoende overzicht over waar het spaak loopt?

Een belangrijk punt blijft de wachttijd. Bij welke zorgvormen lopen jongeren vast? En hoe komt het dat sommige kinderen met een duidelijke indicatie tóch geen hulp krijgen? “Het kan toch niet zo zijn dat een kind maandenlang moet wachten terwijl de problemen thuis of op school zich opstapelen,” zegt een betrokken ouder.

Het lijkt een vraag die velen bezighoudt: hoe zorgen we ervoor dat niemand in de kou staat, zeker niet de jongeren die onze toekomst zijn?

Voor een inkijkje in de uitdagingen van jeugdzorg in Nederland, lees bijvoorbeeld dit artikel van Jeugdzorg Nederland.


De jaarwisseling komt er aan. In Rotterdam is het afsteken van vuurwerk verboden, maar de oplettende Rotterdammer hoort genoeg knallen klinken. Overlast kan, wanneer u wilt, gemeld worden. Pauline blijkt mee te hebben gedacht en gewerkt aan de nieuwe vuurwerkcampagne in Rotterdam. Mocht u geïnteresseerd zijn in meer werk van haar..


Kort nieuws:

Rotterdam is een nieuwe muurschildering rijker. Deze keer in de Jacominastraat. Ricardo heeft hem gemaakt; misschien wel bekend van deze werken…


“Sociale stedelingen” is een rondreizende expo, waarbij bewoners van Rotterdam, die zich hebben ingezet om Rotterdam socialer te maken, zijn geportretteerd. Mocht u deze expositie willen bezoeken, dat kan. U moet gewoon even zoeken op de site waar precies..

\

U kunt stemmen voor de Rotterdam Sport Awards. Uitreiking vindt 31 januari plaats in Theater Zuidplein. Uw eigen stem uitbrengen kunt u natuurlijk ook gewoon doen: hier namelijk.


Mocht u nog winterjassen over hebben in de kast en deze niet meer gebruiken. Doneren kan in Delfshaven. Help andere Rotterdammers!