Gezien in 010 laat nieuws uit Rotterdam zien


Gezien in 010: muziek van Annelie

Fijne zondagmorgen!

We trappen af met fijne piano muziek van Annelie. We kenden haar niet, maar vonden een nummer van haar terug in dit overzicht van Popunie met uitgebrachte clips van vorige maand. Haar website vonden we hier. Was onze favoriet…


De schaatsbaan van Rotterdam is open. Benieuwd of er nog een leuk eventvoor u bijzit? (No Spon)


Ruth is een podcast begonnen over Lombardijen. Hallo Lombardijen!


In het hart van de Rotterdamse Tarwewijk ligt een grote binnentuin verscholen, omsloten door woonblokken. Een mogelijke oase van rust en groen, maar momenteel zijn niet alle bewoners blij. Onkruid tiert welig en toegang is beperkt. Dus stelt de ChristenUnie Rotterdam vragen aan het college.

De partij vindt het zonde dat in een tijd waarin stedelijke vergroening hoog op de agenda staat, een dergelijk stuk grond verwaarloosd wordt. Zeker nu het belang van groen in de stad steeds duidelijker wordt, zowel voor ontspanning als speelplekken. Hoe kan het dat een stuk grond, waar bewoners al meermaals aandacht voor hebben gevraagd, in deze staat blijft verkeren?

Wat kan de gemeente, samen met bewoners en woningcorporaties, doen om van deze vergeten binnentuin een toegankelijke groene plek te maken? Is een duurzame aanpak mogelijk, waarbij bewoners zelf een rol kunnen spelen via initiatieven zoals Right to Challenge en Right to Cooperate.


In Rotterdam zijn in augustus vragen gesteld met betrekking tot voetbalgeweld. Aanleiding was het verbod op De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op 1 september, omdat de politiecapaciteit door stakingen niet kon worden gegarandeerd. Afgelopen week zijn deze vragen beantwoord.

De gewijzigde APV van Rotterdam, die sinds 2024 voorwerpen verbiedt die de openbare orde kunnen verstoren, heeft al effect gehad. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht, en overtreders zijn beboet. Toch blijft de handhaving complex, vooral bij het opleggen van stadion- en gebiedsverboden. Vorig jaar legde Rotterdam 33 gebiedsverboden op, maar slechts één persoon kreeg een fysieke meldplicht opgelegd. Het geringe aantal fysieke meldplichten wordt verklaard door de hoge kosten en de beperkte uitvoerbaarheid vanwege schaarse politiecapaciteit.

Een mogelijke oplossing is een digitale meldplicht, waarbij supporters zich via technologie moeten melden. Rotterdam onderzoekt dit samen met een landelijke werkgroep, maar de invoering laat nog op zich wachten. Daarnaast is er interesse in gezichtsherkenning, zoals toegepast bij NEC, waarmee clubs meer controle krijgen over wie het stadion betreedt. Feyenoord volgt de ontwikkelingen, maar wil eerst de resultaten van de NEC-pilot zien.


We begonnen met fijne pianomuziek. Laten we afsluiten met getoeter…

Tot morgen!