Goedemorgen!
Evides heeft een stijging van drinkwatertarieven aangekondigd en dat nieuws zorgt voor vragen. In een tijd waarin alles al duurder wordt, wordt gevreesd voor de gevolgen. Leefbaar Rotterdam vindt dat water betaalbaar moet blijven, en richt zich met een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders.
In de brief vraagt de partij zich af waarom deze stijging nodig is en hoe deze zich verhoudt tot die van andere drinkwaterbedrijven in Nederland. Wat was de rol van de gemeente, als aandeelhouder van Evides, bij het nemen van deze beslissing? Leefbaar Rotterdam wil dat het college in gesprek gaat met Evides om te kijken of de stijging beperkt of zelfs teruggedraaid kan worden.
De partij benadrukt dat deze verhoging sommige groepen extra hard zal raken en vraagt of de gemeente zicht heeft op de impact. Ook roept ze op tot meer transparantie vanuit Evides: waarom wordt het water zo veel duurder en zijn er echt geen andere opties? Wordt vervolgd…
Rotterdam is aan het versteend raken, zo blijkt uit een recent onderzoek van Natuur & Milieu en Sweco. Het openbaar groen per huisadres daalde de afgelopen vijf jaar flink, en in steden als Rotterdam is nu al 70% van de buurten versteend. Dit betekent minder schaduw, meer hittestress en een achteruitgang van de biodiversiteit. Volt Rotterdam vindt het de hoogste tijd voor actie en wijst op een creatieve oplossing: groenslingers.
In Gent en Antwerpen hangen deze groene slingers al volop. Klimplanten worden van gevel tot gevel geleid, waardoor smalle straten en versteende buurten een groene touch krijgen. Ze zien er niet alleen gezellig uit, maar helpen ook bij het koelen van de stad, het aantrekken van insecten en vogels, en het verminderen van de effecten van klimaatverandering.
Volt vraagt het college of ze bekend zijn met deze groene oplossing en of er subsidiepotjes zijn waar bewoners gebruik van kunnen maken. Als die er niet zijn, waarom niet? En waarom staan geveltuinen en groenslingers niet in het actieplan Rotterdam gaat voor groen?
Speeltuin Het Westen, een bruisende plek waar jaarlijks 40.000 kinderen komen spelen, zit in zwaar weer. Het probleem? Een groot tekort aan vrijwilligers. Dit is geen uitzondering: in Rotterdam-West staan meerdere speeltuinen zoals Ali Baba, Binnenste Buiten, Confetti en De Zandtuin er slecht voor. Sommige zijn maar beperkt open, anderen al maanden gesloten.
Speeltuinen zijn meer dan een plek om te ravotten. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen en bieden buurtbewoners een plek om elkaar te ontmoeten. De PvdA Rotterdam vindt daarom dat de gemeente actie moet ondernemen om speeltuinen open te houden.
In een serie vragen aan het college dringt de partij aan op oplossingen. Is de gemeente bekend met het artikel over Speeltuin Het Westen en de brief van de speeltuinbesturen? Wat doet de gemeente om het vrijwilligersprobleem op te lossen? En hoe worden speeltuinverenigingen betrokken bij de nieuwe speeltuinvisie?
De PvdA vraagt ook speciale aandacht voor de speeltuinen in Rotterdam-West, die roepen om meer ondersteuning en capaciteit vanuit de gemeente. Maar speelt dit probleem ook in andere wijken? Als er niets gebeurt, verdwijnen belangrijke speelplekken uit het straatbeeld.
Kort nieuws:
Op VNPF.nl zagen we dit artikel over het nieuwe nachtplan dan in Rotterdam is gepresenteerd.
Het CBS heeft het aantal daklozen per regio in beeld gebracht. Benieuwd hoe het in Rotterdam ervoor staat?
Bij Rotterdam Centraal wordt een “warme huiskamer” opgetuigd lezen we in de Havenloods. Mooiinitiatief in deze donkere dagen.
Luistervink.nlis een website die laat zien welke vogels in Utrechtse parken zijn ontdekt. Op basis van geregistreerde vogelgeluiden die door vier kastjes met AI herkenning zijn gedaan. In Rotterdam gaan we straks ook beginnen…
Dit gaat u trouwens niet meer zien in Rotterdam…
Fijne vrijdag!