Gezien in 010 laat nieuws uit Rotterdam zien


Gezien in 010: Rotterdamse poëzie en Rotterdam gaat voor titel European Capital of Democracy.

Hoi! Vandaag trappen we af met kort nieuws:

De site Rotterdamsedichters.nl richt zich op Rotterdamse poëzie en wie daar rondneust komt onder meer Rien Vroegindeweijtegen. Een aantal dagen geleden llazen we dat er een nieuw boek van hem wordt uitgebracht: Stadgenoten.


De openingsfilm en slotfilm van IFFR 2025 zijn bekendgemaakt.


Rotterdamse bier brouwerijen gaan samenwerken.



Man met Friet is niet hetzelfde als Man met Bril.


Mogelijk gaat er bezuinigd worden op de brandweer. Open Rotterdam vroeg Rotterdammers hoe zij daar tegen aankijken.


De platanen op het Delftseplein in Rotterdam houden de gemoederen flink bezig. GroenLinks-raadslid Morkoç vroeg waarom bewoners en de gemeenteraad pas vlak voor de geplande verplaatsing werden geïnformeerd. Het college antwoordt dat de tijdlijn strak was, met een reeks meldingen vanaf 8 november, maar dat alle betrokkenen zo snel mogelijk zijn ingelicht.

Belangrijk zijn ook de bomen zelf: wat betekent hun verplaatsing voor vleermuizen en andere diersoorten? GroenLinks twijfelde aan de onderzoeksresultaten en vroeg om meer openheid. Het college gaf daarop twee rapporten vrij (rapport 1 en rapport 2), waarin staat dat de platanen geen essentiële functie hebben voor vleermuizen of andere beschermde soorten. Wel werd vastgesteld dat een paar vleermuizen af en toe foerageren bij de bomen, maar volgens de onderzoekers zijn er in de omgeving genoeg alternatieven van gelijke of betere kwaliteit.

Over de planning is het college duidelijk: de werkzaamheden, zoals het snoeien en inpakken van de bomen, starten deze maand. Het verplaatsen van de bomen volgt in fases, met als hoogtepunt het verplaatsen van de monumentale boom in februari 2025.

De bomen krijgen een nieuw plekje in IJsselmonde, en volgens de gemeente wordt daarbij voldaan aan alle wetgeving en zorgplichten.

Rotterdam als Europese hoofdstad van de democratie in 2026? D66-raadslid T. de Haan vroeg het college of die kans wordt gepakt, en het antwoord is er: ja. Het college ziet veel kansen in de titel European Capital of Democracy. Het zou een mooie gelegenheid zijn om de stad als voorbeeld te stellen in democratische vernieuwing en betrokkenheid.

Rotterdam heeft al flink geëxperimenteerd met participatie, zoals wijkraden, gelote volksvertegenwoordigers en een Burgerberaad over klimaat. Maar eerlijk is eerlijk, de opkomstpercentages bij de verkiezingen zijn vaak zorgwekkend laag. Juist daarom ziet de gemeente deze nominatie als kans om Rotterdammers meer te betrekken bij het bestuur en om de stad internationaal op de kaart te zetten. Samen met bewoners wil het college een programma maken dat laat zien hoe democratie een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, niet alleen iets van de overheid.

De plannen zijn ambitieus: leren van andere Europese steden, ervaringen delen en tegelijk meer kans maken op andere Europese samenwerkingen, bijvoorbeeld rond innovatie. Het college heeft de nominatie inmiddels ingediend, en begin 2025 volgen er visitaties.


Leefbaar Rotterdam stelde vragen nadat een artikel van EenVandaag wees op hoge tarieven bij twee zelfstandige huisartsenposte die een stuk makkelijker zorg lijken te bieden in de avond- en weekenduren dan de officiële huisartsenposten van Huisartsenpost Rijnmond, maar daar hangt een prijskaartje aan.

Het college vindt deze ontwikkeling zorgelijk. Hoewel het formeel geen zeggenschap heeft over de inrichting van spoedzorg, is het het eens met zorgverzekeraar Zilveren Kruis: deze nieuwe posten ondermijnen het zorgsysteem en maken de zorg onnodig duur. Zilveren Kruis, dat wettelijk verplicht is om de zorgkosten te vergoeden, benadrukt dat deze posten zonder contract werken en de situatie als “onwenselijk” wordt gezien.

Wat doet de gemeente eraan? Wethouder Buijt heeft regelmatig contact met Zilveren Kruis en belooft zijn zorgen opnieuw te delen. Maar formeel toezicht op kwaliteit en doelmatigheid ligt bij de zorgverzekeraars, niet bij de gemeente. De vraag over onterechte tarieven? Daar wist de wethouder naar eigen zeggen tot voor kort niets van.

Ook rondom het logo van de officiële huisartsenposten is geen eigendomsrecht geregeld. Dit betekent dat de zelfstandige posten een vergelijkbaar logo kunnen gebruiken, wat voor verwarring zorgt. Het college kan hierin weinig doen, maar benadrukt dat zorg schaars en kostbaar is en zorgvuldig moet worden ingezet.